Шта ми радимо на хемији?

Активности поводом Недеље креативности  23-27. новембра 2015.


Изложба гипсаних украса за јелку

Почетком  новембра ученици других разреда, под менторством  професорице  хемије,  Јелене Радосављевић, су у оквиру наставне темеЕлементи 2.  групе  Периодног система елемената,  добили упутства како да израде гипсане украсе за јелку.  Идеја је била да свако осмисли какав украс би желео да направи, ког облика и које боје ће бити и какве материјале ће користити, поред гипса.  Пре свега, било је потребно набавити гипс и одговарајуће калупе, разних облика (лептири, цветићи, срца, јелке, звездеу које ће се гипс изливати.  Пре изливања, ученици су у калупе стављали шљокице, перлице и сличице које су остале на украсу.  Након изливања смеше у калупе и стврдњавања гипса, бојили су их и украсили по жељи.

Ученицима је ово искуство било изузетно корисно, јер су своја теоријска знања практично применили. Поред тога, било им је и веома интересантно и забавно, јер су научили да праве украсе какве желе. Неки ученици су правили гипсане украсе у групи, чиме су развијали тимски духа уједно су се и дружили. Сви ученици су се потрудили и направили лепе, аутентичне радове.

 

Изложба ученичких радова је направљена како би и други ученици и професори могли да виде на који начин ученици теоријска знања могу практично да примене, а поред тога и да уживају гледајући јелку, окићену гипсаним украсима.

САПУНИ

Веома је важно да се ученици поред теоријског знања упознају и са практичним радом о темама обрађиваним на часовима. Својим залагањем и радом ученици IV разреда су под менторством професорице хемије, Јелене Радосављевић, у оквиру наставне теме „Липиди“ и наставне јединице „Неутралне масти“, правили домаће сапуне.

Овај пројекат је захтевао пажљивост и стрпљење, и на њему су ученици обично радили у групама. Рад на сапунима представљао је још један занимљив изазов за наше матуранте, који су овај повод искористили као још један разлог за дружење. Ово је било корисно искуство за њих, јер су из прве руке видели како тече процес настанка једног сапуна, које су могли да праве по својој мери. Ученици су својим сапунима давали личне печате, па тако имамо сапуне разних облика, мириса и боја. Сапунима су додавали разне екстракте, као што су ванила, чоколада, кафа и кокос. Ученици нису имали никаква ограничења и имали су прилику да покажу своју креативност и сналажљивост. Наравно, било је врло важно пратити рецепт који је професорица Јелена дала ученицима, јер приликом рада са масном содом треба бити веома опрезан.

 

Сапуни су изложени, како би сви имали прилику да виде резултате рада наших матураната, као и да учесници у овом пројекту виде радове и идеје других ученика. Овом приликом су ђаци и професорица још једном показали своју креативност и жељу за радом и учењем, и при томе се лепо забавили. 


Дан креативности на часу хемије

                                                                                            

Поводом одржавања Дана креативности у нашој школи ученици матурантских разреда држали су наставу у разредима друге године. Тако су на часовима хемије као предавачи биле ученице Ања Пушкаш и Ана Вукосављевић. Наставна јединица која је била обрађивана је: Својства метала друге групе ПСЕ. Оне су са ученицима изводиле лабораторијске огледе. Након предавања ученици су пожелели да се такви часови одржавају чешће.

 

Угледни час из хемије са темом : Кисеоник

Ученици 2-4 учествовали су у реализацији овог часа. Велики број ученика био је укључен и свако према својим афинитетима имао је прилику да на себи својствен начин прикаже одабрану област. Обрада наставне јединице Кисеоник имала је за циљ да се ученици уведу у самосталан истраживачки рад, а да као тим репрезентују свој рад кроз пано, презентацију, лабораторијски оглед, приручник и приказ научних радова претрагом базе података на интернету. Час је био у корелацији са наставним предметима биологија, медицина, фармација, ликовно и информатика.

Предметни професор, Ивана Љубовић похвалила је ученике и позвала на сарадњу у новим пројектима.

Обрађивана тема : Својства метала друге групе ПСЕ. Оне су са ученицима изводиле лабораторијске огледе. Након предавања ученици су пожелели да се такви часови одржавају чешће.


Професор: Љиљана Новаковић

Школске 2014/15. године  завршен је пројекат под називом „Принципи  здраве исхране“

Група  ученика  „НутриТим“  на челу са професорицом Љиљаном Новаковић је реализовала овај пројекат чији је циљ био унапређење квалитета исхране ученика наше школе.

Идеја је настала тако  што смо заједнички детектовали следеће проблеме:

·       

Немаран однос младих према сопственој исхрани

·       

Прекомерно конзумирање брзе и нездраве хране

·       

Недовољна информисаност младих о штетним материјама које уносе у свој организам

Чиме се бавио НутриТим како  би помогао да се наведени проблеми  превазиђу:

1.    

Истражио је шта то наши ученици једу за ужину

2.    

На Технолошком факултету је урадио анализу нутритивних вредности учесталих намирница

3.    

Обавио је разговор и саветовање са лекаром нутриционистом  др Драганом Ивановим

4.    

Направио је презентацију којом је вршио вршњачку едукацију ученика наше школе


 

1.    

Извршио је евалуацију свог рада и дошао до следећих резултата:А шта нам је план за следећу годину?

Конзервација и рестаурација металних предмета!