Ученички парламент

Размена ђака са Гимназијом из Крања


Од 12.-15. новембра 2017. године, група ученика, чланова Ђачког парламента и група професора, учествовала је у размени ђака са Гимназијом „Францета Прешерна“ из Крања и својом посетом наставили, сада већ, дугогодишње пријатељство са поменутом Гимназијом. Овај текст састоји се из низа текстова које су писали ученици који су посетили Крањ, тако да ћемо се упознати са сваким сегментом овогодишње посете Крању!

Гимназија „Францета Прешерна” из Крања је савремена гимназија која својим ученицима нуди три смера: општи, економски и економски за спортисте. Након четворогодишњег школовања, ученици полажу матуру и ако је са успехом положе, могу да упишу све факултете и више школе. Гимназију похађа око 600 ученика, са којима ради 45 наставника.

Изглед Гимназије плени на први поглед; ради се о модерној, новој школској згради, са пространим ходницима, добро опремљеним кабинетима, великом салом за физичко и функционалном школском кантином. Занимљиво је и да ученици имају своје ормариће, где одлажу одећу, књиге и школски прибор, али и кућне папуче које су ученици обавезни да носе док су у школи. Током наставе не смеју да користе мобилне телефоне, да једу и пију (изузев воде) за време часова, да седе или леже на поду, дакле, правила понашања су слична као код нас. 

Са својим вршњацима-домаћинима, присуствовали смо настави различитих предмета и констатовали да упркос језичкој баријери и другачијем наставном програму, можемо без проблема да пратимо и учествујемо у активностима на часу. Посебно су нас одушевиле рачунарске учионице, кабинет за хемију, огромна сала за физичко и биолошки кабинет са препарираним кајманом. У кабинету за хемију, сви ученици су у паровима, уз надзор професорке, самостално изводили експерименте. Упадљиво је да, упркос живој, радној атморсфери на часовима, ученици веома поштују наставнике и нема дисциплинских проблема.  

Школа је у великој мери дигитализована, дневник постоји само у електронској форми, а ученици мени у кантини бирају недељу дана унапред преко е-портала. Наставници су попут наших, непосредни и сусретљиви. Иначе, Гимназија је позната по врхунским спортистима, за које се настава флексибилно организује, како би могли да се уз школовање успешно баве спортским активностима. На последњим зимским олимпијским играма 2014. учествовало је 10 бивших ученика Гимназије и освојило 5 од 8 олимпијских медаља.

Као и у нашој гимназији, и овде се реализују бројни пројекти, размене, Ученички парламент активно ради и учествује у животу школе. 


Посета:


Првог дана нашег узбудљивог путовања посетили смо Љубљану, престоницу Словеније. Град се налази у љубљанској котлини, на реци Љубљаници. У Љубљани се налазе Народна галерија Словеније и Модерна галерија Љубљане, у којима су изложена дела највећих словеначких уметника. Универзитет у Љубљани, једини универзитет у граду, је основан 1919. Град је, такође, дом Филхармонијског друштва једне од најстаријих филхармонија у Европи која је основана 1701. Љубљана има очувано старо градско језгро. У мноштву старих грађевина су Бискупска палата, Стишки дворац, Катедрала Св. Николаја, жупна црква Св. Јакоба, фрањевачка црква, Ротовж-већница, Семениште, Ауерспрегова палата, Лонтвож, Опера. Нарочито су лепе барокне зграде. Љубљану одликује мноштво зграда архитекте Јоже Плечника. Градска посебност је Тромостовје на реци Љубљаници (строги центар). Ту је Прешернов споменик у спомен највећем словеначком песнику Францу Прешерну (1800—1849). С друге стране реке је главна градска пијаца, а дуж обала низ пријатних малих кафана и ресторана, уређених у старим кућама. Све заједно има угодну атмосферу.

Даница Зец II5


Други дан нашег боравка у Словенији смо ишли у обилазак словеначких Алпа. Прво смо свратили до Радовљице. Варошица Радовљица се налази у северо-западном делу Словеније. Мало место, али са дугом и лепом традицијом, популације око 5.000 становника. 

У Радовљици посетили смо музеј пчеларства. Музеј је отворен 1959. године и од тада представља чари Словеначког и Југословенског пчеларства. Просторије ове знамените зграде су испуњене пејзажима, сликама, статуама... Централни део музеја је испуњен илустрацијама кошница. У власништву музеја је и слика, из 1758. Године, на којој је илустрован Св. Флориан. У музеју приказано је и модерно узгајање пчела.

Радовљица је једна јако лепа варошица, коју би, верујемо, сви радо посетили још једном!


Владимир Вукашиновић III1


Током размене са Гимназијом „Францета Прешерна”, другог дана наше посете, имали смо прилику да заједно са домаћинима посетимо и језеро Блед као и Бледски замак. Језеро Блед заиста јесте бисер Словеније и Франц Прешерн је одлично рекао у својим чувеним стиховима да Блед личи на рај! Први пут сам угледала језеро када смо се попели на Бледски замак и мало је рећи да сам у тренутку остала очарана погледом! Тако нешто никада у свом животу нисам видела. Савршено бистра вода, зеленило свуда око језера, Бледски стари град изнад језера и покрај свега тога, високе планине које окружују ову прелепу оазу мира. Због свега овога сам добила жељу да останем дуже и уживам у овом рајском месту. 

Када смо се помало стрмом стазом попели до врха замка Блед, уживали смо у погледу на целокупно језеро и искористили време за сликање овог погледа. Након тога смо у једној од сала замка, погледали филмове о језеру и о његовом настанку. Слободно време након разгледања смо провели пробајући чувене бледске кремшните у амбијенту угодног ресторана. А након јела, одлучили смо да се заједно са домаћинима спустимо до језера како би се прошетали и сликали у чувеном раму у облику срца. Читав тај амбијент језера, природе и дивног свежег ваздуха одише романтиком, а у прилог томе иде и чувена легенда о браковима склопљеним у цркви свете Марије, која се налази на сред језера Блед. До цркве се долази чамцем и легенда каже да ће срећа пратити брачни пар уколико младожења понесе младу преко 99 степеника који воде од обале до улаза у цркву. Читава посета Бледу је на мене оставила снажан утисак и свакако ћу настојати да у будућности опет дођем на ово место и уживам у његовој лепоти!


Елеонора Милинковић IV7


Другог дана боравка у Словенији посетили смо и језеро Бохињ. Бохињ се налази на Јулијским Алпима, чији врх се назива Триглав, а то је уједно и највиши врх Словеније. Његова главна атракција је Бохињско језеро, највеће језеро у Словенији. Језерница је врло кратка река која истиче из овог језера, а касније се улива у реку Мостницу и гради реку Саву, која, такође, тече кроз Бохињ.

Постоји пуно легенди о теорији настанка Бохиња. Једна од њих каже да је Бог, делећи земљу народима, заборавио на једну стрпљиву и тиху групу људи, која се нија жалили нити инсистирала ни на чему. Одлучио је да их награди и дао им је најлепши део земље-Бохињ (од словеначке речи Бох).

Друга легенда о овом месту говори о Ђавољем мосту. Пошто нису могли да саграде мост преко кањона једне реке, људи су направили договор са ђаволом и обећали му прву душу која пређе мост, уколико га он направи. Међутим, нису могли да се договоре кога ће жртвовати, те је један фармер послао свог пса да пређе мост први. Схвативши ово, ђаво је побеснео и ударио репом по том мосту утврдивши тиме пут који води у шуму.

Бохињ је врло позната туристичка атракција и нуди мноштво прилика за спорт и сличне активности.

Зими,постаје спортски центар за скијање и сноубоардинг. Такође, Бохињско језеро (када се заледи) пружа сјајну подлогу за клизање. Лети, Бохињ је пун пливача, пецароша и планинара. Који уживају у беспрекорној лепоти овог језера!

Треба поменути и да је словеначки песник, чије име носи и Гимназија коју смо посетили, написао епско-лирску поему “Крст при Савици”, чија се радња већином одвија у Бледу и Бохињу. Ради се наравно о песнику, Францу Прешерену.

Бохињ је прелепо место и сјајна прилика за добар провод и лепе утиске.


Елена Попов II4


Последњег дана наше посете, отишли смо и на дугоочекивани обилазак Карња. Током посете Крању обишли смо многе знаменитости. Културни споменик и место где је сахрањен Франц Прешерн, које је преуређено у парк сећања. Посетили смо и стари градски центар, где се налазе многобројне радње и кафићи. Прошли смо поред куће у којој је боравио Прешерн, главне градске цркве и Прешерновог позоришта које је добило име по њему и испред којег се налази његов споменик. Такође смо посетили и дворац Кхислстеин, одакле нам се пружао диван поглед на кањон реке Кокре, који је на све нас оставио веома јак утисак. Али је на мене најбољи утисак оставила управо Гимназија "Францета Прешерна", како изглед школе, тако и сама атмосфера у истој. 

Једино што на крају могу да кажем, јесте да нам је свима изузетно драго што смо учествовали у овој размени и да ћемо сви, сигурна сам, поново посетити Словенију!

Александра Стојанац IV8


Уредник текста: Марко Марић II5


  

 


АКТИВНОСТИ УЧЕНИЧКОГ ПАРЛАМЕНТА У ШКОЛСКОЈ 2016/2017. ГОДИНИ


 

    godishnji-izveshtaj-rada-parlamenta.doc (1.88 MB)

 

 

Камп пријатељства у Печују

27.06-03.07.2017.

 

Нашој Гимназији је упућен допис из Градске управе за образовање Града Новог Сада да учествујемо на сусрету под називом: 


ПРВИ МЕЂУНАРОДНИ СРЕДЊОШКОЛСКИ КАМП ПРИЈАТЕЉСТВА У ПЕЧУЈУ од 27.јуна до 3. јула 2017. 


Градоначелнику Новог сада достављен је позив  од градоначелника града Печуја, Пава Жолта да 2 ученика у пратњи ментора узму учешће у међународном кампу у организацији града Печуја као града побратима града Новог Сада.

Будући да су тематика сусрета и предвиђене активности обухватали посету градском парламенту и дебате школских парламената у том простору, наша Гимназија је делегирала ученике ангажоване у таквим активностима који су пружили допринос нашем ученичком парламенту.

Сусрет је омогућио размену и упознавање 12 градова који су имали прилику да сазнају да како школе и ученичке институтције у њиховим градовима функционишу. Такође, камп је послужио за отварање нових пројеката на пољу интеркултуралности.

Ментори су имали улогу пратилаца и супервизора, тако да је њихова улога била у непосредној подршци својим делегатима, као и брига за безбедност и придржавање правилима кампа. 

Ученици који су учествовали су: Александра Вељовић и Андреј Бојко. Будући да смо Гимназија у којој се настава одвија и на мађарском наставном језику, Андреј је одабран као представник мађарске националне заједнице међу успешним ученицима и члановима парламента. 

Домаћини су сносили трошкове организације, а путни трошкови ишли су на рачун учесника.


Јована Јоцић

Помоћник директора за наставу и координатор Ученичког парламента

     

 

Пре него што смо стигли у Печуј, знали смо да нас чекају бројне лепе активности са вршњацима из других земаља ,али испоставило се да је целокупно искуство било изван свачијих очекивања.

Првог дана кампа сазнали смо са ким ћемо делити собе: са Давидом и Луцијом, вршњацима из Осијека (Хрватске).  Међу нама је такође било кампера из Бугарске, Румуније, Француске, Кине, Америке, Белгије, Финске, Пољске, Чешке, као и неколико кампера из самог града, Печуја, који су били задужени да нам буду водичи.

Из дана у дан смо имали разне активности, углавном од јутра до касног поподнева. Другог дана кампа отишли смо у обилазак Печуја, а након тога и у зоолошки врт . Трећег дана смо били позвани у градсу кућу.  Презентацијом смо представљали, не само нашу школу, него и наш град и државу. Након тога уследила је дебата о актуелним темама која се тичу парламента и грађанске свести.

Четвртог дана смо ишли у Национални Парк Орфу и Орфу Аквапарк.  Пробали смо мађарске домаће специјалитете. Чини ми се да смо се баш тамо најбоље упознали.  Петог дана обишли смо познату фабрику порцулана- „Жолнаи“. Имали смо прилику да видимо и депатман за производњу рукавица, где су нас упознали и са самим процесом производње луксузних рукавица.

Целокупно искуство обележио је одлазак у „Mecsextrem“ шумски авантуристички парк, са бројним полигонима, препрекама и жичарама распоређеним по нивоима тако да свако може да се прилагоди. Многи од нас су мислили да нам полигони и неће представљати толики изазов, али смо се преварили. Иако нас је прелажење добро изморило, држали смо се заједно, помагали и бодрили једни друге.

Последња три вечери кампа у граду се одржавао јубиларни „Фестивал светлости“. Све зграде су биле осветљене и украшене пројекцијама уметничких дела младих нада, а  на више места у околини центра су се одржавали концерти, говори и представе  који су још више оживели овај догађај. Наравно, ништа од овога не би било ни близу толико занимљиво да није било наше екипе, наших вршњака. На наше изненађење, везали смо се за једни друге више него што смо мислили да ће уопште и бити могуће. Сада чак и планирамо наш  следећи сусрет, једног дана, у некој другој држави.

 Ово заиста јесте био камп пријатељства, и то једног које ће се заувек памтити. Андреј Бојко и ја смо захвални школи на оваквом искуству и надамо се да ћемо у будућности имати још прилика да искусимо овако нешто.

 

Александра Вељовић, 3-6

Гимназија „Светозар Марковић“, Нови Сад  

 

 

 

 

9. СЕДНИЦА УЧЕНИЧКОГ ПАРЛАМЕНТА 2016/2017. ГОДИНA

22.05.2017., четвртак

СУТЕРЕН ГИМНАЗИЈЕ

 

ТАЧКЕ ДНЕВНОГ РЕДА:

 1. Опроштај од чланова- матураната 

 

 2. Разно

 

Запажено учешће наших матураната у животу школе учинило је да смо њихов одлазак желели посебно да обележимо. Уприличили смо им слатке и корисне поклоне.

За председника,Луку Радосављевић, записничарку Јовану Дармановић и графичког дизајнера Јовану Костреш припремили смо шоље са логом Уп-а :)

Желимо нашим члановима-матурантима да и у будућности корисно деловање буде њихов избор!

Захвални смо им на посвећености и сарадњи !

У духу НАЈЛЕПШИХ ЖЕЉА се поздрављамо и опраштамо од њих!Јована Јоцић

 

координатор Ученичког парламента ГСМ

 

 

8. СЕДНИЦА УЧЕНИЧКОГ ПАРЛАМЕНТА 2016/2017. ГОДИНA

11.04.2017., уторак , 12.40 ч

СВЕЧАНА САЛА ГИМНАЗИЈЕ

 

Предложени дневни ред :

1. Аутизам и ми: гост родитељ

2. Дан ружичастих мајица-

Ученички парламент О.Ш. „Иво Лола Рибар“

3.Разно

                             

 Мајка нашег ученика на тему борбе са аутизмом

 

 Председница ученичког парламента  О.Ш.: „ Иво Лола Рибар“ о акцији превенције вршњачког насиља

 

 

 

 

НАШИ ПАРЛАМЕНТАРЦИ НА САСТАНКУ У ГРАФИЧКОЈ ШКОЛИ

 

На радионици 30.03.2017. нам је била приказана идеја Мреже Савета/Већа тј. Ученичких парламената ученика Босне и Херцеговине. Указали су нам на њихове циљеве да се сви активирају по питању интереса и права средњошколаца. Они умрежавају Савете свих средњих школа на нивоу Босне и Херцеговине и заступају интересе свих средњошколаца тих школа. Јачање капацитета средњошколске популације ствара услове за активно учешће средњошколаца у процесу доношења одлука на свим нивоима и тиме доприноси развоју друштва једнаких могућности у процесу помирења. У забавним активностима на радионици смо учили шта је потребно да би екипа радила заједно. Шта чини и значи ТИМ. Учили смо да сарађујемо и поштујемо туђа мишљења ради боље комуникације и боље организације. Све то доприноси остваривању циља и успешности мисије. Подигли су нашу свест о сарадњи Школских парламената,организовању заједничких радионица и разноврсних акција.

 

Сандра Миличић, ЧЛАН УП “Светозар Марковић”

 

 

 

 

 

НАШИ ПРЕДСТАВНИЦИ ПАРЛАМЕНТА НА ТРИБИНИ ’’Причајмо о аутизму’’

ОШ И СШ „Др Милан Петровић“  

   

Имали смо прилику да присуствујемо трибини у школи ’’Др Милан Петровић’’05.04.2017. Слушали смо излагање три дефектолога који имају дугогодишње искуство у раду са особама са аутизмом. Говорило се првенствено о симптомима аутизма који се могу доста разликовати од особе до особе.  Као што се и ми међусобно разликујемо, тако и свака особа са аутизмом је другачија од осталих. Поделиле су са нама своја лична искуства у раду и разне примере. Симптом који су посебно истакле, као један од најзаступљенијих и онај који често указује на аутизам јесте неспособност успостављања социјалог односа са другима-отежана вербална и невербална комуникација.  У неким случајевима особа није у стању да развије било какав говор, нити покрет тела. Објашњено је и да постоје особе које имају веома добру развијену моћ комуникације и успешно завршавају све образовне нивое. Још неки од симптома јесу преосетљивост на звук, додир, мирис, укус, боју и светлост. Такође, имају потешкоће у имагинацији, тачније предвиђању будућих дешавања, тумачењу туђих мисли и акција. Оно што утиче фрустрирајуће на њих јесте промена свакодневне рутине. Уз све ове симптоме могу бити присутне  и разне фобије, напади беса, поремећаји исхране и спавања. Докторка која има дугогодишње искуство у раду са особама са аутизмом, истакла је да аутизам није болест, јер болести се лече уз адекватну терапију, или у крајњем случају имају смртни исход. Аутизам је нешто на чему се непрестано ради и тако постиже одређени напредак. Потребни су воља, упорност и истрајност. Добра околност је да се људи све више упућују,оснивају организације, удружења и спроводе различите акције. У оквиру установа за људе са аутизмом, омогућено им је стицање разних вештина и знања,  учествовање у физичким активностима, секцијама,одлазак на излете и где им је према свега пружена љубав, пажња и средина у којој могу да се осећају сигурно, испуњено и вредно као сви остали. 

Биће и прилика да се се посети нека од установа,  о чему ћемо бити накнадно обавештени. 

Милица Буковичанин 

Члан ученичког  парламента 

Гимназије „Светозар Марковић“

 Нови  Сад

 НАШИ УЧЕНИЦИ НА ТАКМИЧЕЊУ У ПРУЖАЊУ ПРВЕ ПОМОЋИ КОЈЕ ОРГАНИЗУЈЕ ЦРВЕНИ КРСТ 

Наше ученице Тара Милачић и Маша Масловарић промовисале су вредности и културу активнe бриге за заједницу у склопу гостовања организације Црвени крст на седници Уп-а. То је прерасло у идеју да се наши ученици укључе у такмичење у ПРУЖАЊУ ПРВЕ ПОМОЋИ КОЈЕ ОРГАНИЗУЈЕ ЦРВЕНИ КРСТ И ТО ПО 1.ПУТ:)

Бодримо их и навијајмо за нашу екипу која се вредно припремала!!

Јована Јоцић, координатор Ученичког парламентаМи бисмо да се похвалимо – Гимназија „Светозар Марковић“ ће имати екипу која ће представљати своју школу на такмичењу из Прве помоћи!

Све је почело иницијативом Таре Милачић III3  и Маше Масловарић  II8, да се у школи укаже прилика ђацима да науче основна начела Прве помоћи. Одзив је био велики, тако да је и велики број ђака научио и увежбао технике којим би се служио у ванредним, хитним медицинским случајевима.

Други циљ је био да се направи ужи избор посвећених ученика који би се вредно и с љубављу спремао за такмичење које ће се одржати 8. априла. Ту одговорност на себе су преузеле Маша Масловарић  - II8 и Невена Аџић - II8, као и Бојан Валентовић, члан Црвеног крста. Саставили су екипу коју чини 6 девојака. На њих су преносили, тј. и даље преносе, све своје знање које су годинама стицали. Уче их о широком спектру могућих повреда сваког дела тела, о најразноврснијим и врло незгодним ситуацијама у којима се може затећи несрећан случај - повређена особа или више њих. Уче их о томе како збринути задате повреде, како разговарати са повређеном особом, како их бодрити, неговати и саосећати са њима. Све до најситнијих детаља. Припреме умеју да буду прилично напорне, да трају и по 4-5 сати, али забава и задовољство је увек неизоставно. Овако изгледа једна од њих:

 

 

 

НАШИ ПАРЛАМЕНТАРЦИ НА САЈМУ ОБРАЗОВАЊА “ПУТОКАЗИ”


Извештај о учешћу на панелу

 

    Петар Вукашиновић и ја, присуствовали ђачком панелу 07.03.2017., у Конгресној сали Новосадског сајма.

Петар је нашу школу заступао у дебати о вршњачком насиљу, док сам ја учествовала у дискусији о униформама. Многи су представљали резолуције њихових школа, као што је и Петар. Причао је о ситуацији и односима ученика наше школе, интегрисаној настави и труду професора и запослених поводом овог питања. Једна учесница из Врбаса је посебно истакла да њихова школа држи дане националности, где припадници мањина имају шансу да искажу и представе њихову културе, или барем њене аспекте, док је девојка из Руме нагласила да је за дечка са инвалидитетом из њихове школе, уз заједнички труд ученика, обезбеђено посебно место у школском аутобусу. Након што су сви учесници исказали проблеме присутне у њиховим школама и дебате између панелиста и осталих учесника, дошли смо до закључка да је потребно радити на толеранцији међу ученицима као и казнама за насилнике, и да томе значајно могу допринети професори. Такође, неки од професора из мањих места су се заинтересовали за концепт интегрисане наставе и распитивали су се код нашег представника за детаље.

 

     Што се теме о униформама тиче, ја сам покушала да искажем и позитивне и негативне аспекте униформи. Позитивне у смислу решења проблема неједнакости, дискриминације као и вршњачког осуђивања, док би негативни аспекти били финансијски, као и ти да можда ограничавају појединца у смислу форме изражавања. Ова тема је доста негативно прихваћена, и многи су се противили увођењу униформи уз образложење да то не би решило ниједно од наведених проблема. Такође, наишли смо на проблем јер је закључено да униформе не би могле на исти начин да се уведу у већим градовима и у мањим насељима, као и на проблем који имају ученици у домовима који не би имали како да их редовно одржавају. 

 

Након дебате, попричали смо са организаторима и закључили да бисмо сви желели да се овакви пројекти чешће одржавају. Сви присутни су били вољни да учествују, искажу своје мишљење и могућа решења за ове актуелне проблеме, док је чак и пар нас предложило да се дотакнемо и мало деликатнијих друштвених проблема којих се тичу наше школе.

 

Хвала Вам на позиву, ово је било дивно искуство.

 

С поштовањем,

 

Александра Вељовић, ученица III/6 

Гимназија ,,Светозар Марковић", Нови Сад

 

 

 

6. СЕДНИЦА УЧЕНИЧКОГ ПАРЛАМЕНТА 2016/2017. ГОДИНA

02.03.2017., четвртак, 12.40 ч

СУТЕРЕН ГИМНАЗИЈЕ

 Предложени дневни ред :

1.   Интегрисани приступ настави-дискусија

2.   Припрема за долазак гостију из Словеније

3.   Разно

 

Гости на седници: професорка српског језика и књижевности mр. Мирјана Станић

 

 

 

Ученички парламент у сусрет заједници

 

У уторак, 31.1.2017. године, представници Ученичког парламента Гимназије „Светозар Марковић“ посетили су  Геронтолошки центар „Нови Сад“ на Лиману.

Смештени у трпезарију, започели смо програм са школским бендом и песмом „Хајде Јано“.

Након тога, представили су се координатор ученичког парламента Јована Јоцић, председник Ученичког парламента Лука Радосављевић и професорка историје Ирена Миодраговић.

Имали смо прилику да упознамо песника који је недавно објавио збирку песама „Мир у хлебу“ и од њега чујемо једну песму. Он је за сада издао четири књиге, укључујући и ову збирку.

Наш ученик прве године, Марко Марић, прочитао је своју песму под називом „Сан“.

Потом смо међусобно постављали питања и делили савете. Ми смо доста тога научили од старијих суграђана и чули како је њихова младост и прва љубав изгледала. Са друге стране, ми смо њима пренели недоумице које су имали везане за данашње доба и омладину.

Након питања и размене мишљења, професорка Ирена Миодраговић која је дошла у посету као модератор радионице, поделила је причу о тајни дуговечности Јевреја: имати пажњу околине и бити повезан са другима, а такође и знатижеља-спремност за учење!

Нашу посету завршили смо онако уз песму „Ти би хтео песмом да ти кажем“, коју је отпевала госпођа Вера Пинтер корисница Геронтолошког центра „Нови Сад“.

Додајемо још и питања која смо постављали:

1.Каква је била Ваша младост?

Чари њихове младости показали су нам причајући о њиховим изласцима, који се доста разликују од данашњих. Њихови изласци подразумевали су шетње по корзоу, смех девојака и знатижељне погледе момака. Лети су у шетњи кретали око 18.00 часова, враћајући се најкасније у 23.00, јер су родитељи били строги.

2.Како сте бирали занимања?

Са нама је поделио своју причу један старији господин: завршио је гимназију 1945. године. Неко време се одмарао код својих родитеља на селу, али убрзо му је отац пронашао посао шегрта код једног мајстора. Годину дана је тамо радио. Након тога, отац је одлучио да га упише у Електротехничку школу, у Суботици. По његовим речима, није био пуно питан. Село му је било удаљено 35 км од Суботице, па је сваки дан возом путовао тамо и назад. По цео дан би били у школи, без разлике у сменама. Такође, у школу се ишло и суботом и недељом. Сматра да су данас много веће могућности и да треба да их искористимо.

3.Како сте решавали животне изазове?

Одлучили су да нам поделе савет за који су били сагласни да је битан: „Проблеми се решавају постепено, један по један, јер све ођедном не може.“

4.Живот као борба, или као игра?

Још једном су се сложили да је живот борба која се мора озбиљно схватити.

5.Животне мудрости које бисте пренели младима?

Дали су нам интересантне савете:

1. Поштујте старије;

2. Никога немојте изоловати;

3. „Не једите све што лети“;

4. У животу морамо знати шта желимо и у складу са могућностима треба то остварити.

5. Будите себи најважнији.

 

Ова посета била је дивна прилика за све нас!

 Јелена Рогуља, IV8

 

 

 

ИЗВЕШТАЈ СА ТРИБИНЕ „АКТИВИЗАМ МЛАДИХ“

 

У организацији Уније средњошколаца Србије и Гимназије „Светозар Марковић“  у четвртак, 9. фебруара, одржана је трибина Активизам младих.

Учесници трибине били су Новак Станишић, педагог и активиста , Јована Јоцић, психолог и координатор Ученичког парламента „Светозар Марковић“ и Нада Јурковић, графички дизајнер УНССа и председник Ученичког парламента Техничке школе „Милева Марић -Ајнштајн“.

Пошто су говорници из сличних дисциплина говорили о једној широко постављеној теми, не треба да изненади што је садржај изговореног био доста сличан.

 Новак Станишић је одржао уводно излагање уопштено о активизму, његовој вези са младима и посебно са школским животом. Затим је професорка Јована Јоцић изнела важност препознавања личног доприноса заједници као координатор Ученичког парламента, једног од покретача активизма код младих. На крају је наша најмлађа говорница, Нада Јурковић, испричала свој пут кроз активизам, колико то ученицима може да значи и дала неке примере из свог искуства.

 

 Према речима говорника, наслов предавања укључује речи о којима често чујемо много. Сви они су „деца“ НВО-а и знају колико се разне организације могу укључити у наш свакодневни живот. Главни проблем у активизму младих је недовољна заинтересованост ученика да учествују у пројектима, а како су навели и наши учесници, Ученички парламент се готово стално користи као могућност одсуства са часова.

 На крају је организаторка трибине, Елена Тадић, одржала презентацију о Унији средњошколаца Србије, организацији чији је члан и због које је ова трибина и настала. Приказано је колико је Унија средњошколаца важна за рад парламената и дате су сугестије за даљи рад на побољшању истих.

 

После уводних излагања уследила је дискусија. Указано је да се поједини термини олако и неадекватно користе у медијској сфери.

 

Трибина која је одржана била је одлично посећена. Излагања предавача била су веома разноврсна и садржајна и једино што би се могло замерити је превелики број тема који је дотакнут, па за релативно кратко време нису све могле бити адекватно разјашњене. Дате су основне црте будуће сарадње, пројеката, идеја и жеља.

 

Елена Тадић

Организатор трибине

Локални координатор за Нови Сад

Унија средњошколаца Србије

 

Технички допринос Уп Алекса Пивнички5. СЕДНИЦА УЧЕНИЧКОГ ПАРЛАМЕНТА 2016/2017. ГОДИНA

24.1.2017.  СУТЕРЕН ГИМНАЗИЈЕ

На петој седници парламента позабавили смо се следећим темама:

 

1.Европски парламент младих

2.Посета геронтолошком центру

3.Припрема за долазак гостију из Словеније

 

 

 

 

Дана 15.12.2016. године вредни чланови Ученичког парламента Лука Радосављевић, Маша Масловарић, Елена Попов, Александра Стојанац и Мила Бокан исписивали су честитке, које смо добили од професорице Драгице Радовановић, а које су наши ученици правили на ликовном. Шаљемо их на адресе важних образовних институција и установа као и школама са којима сарађујемо у Сегедину и Крању.

 

Истог дана вредни чланови Парламента: Лука Радосављевић, Јелена Рогуља, Јован Костреш, Јована Дармановић, Мила Бокан, Алекса Пивнички, Александра Стојанац, Маша Масловарић, Елена Попов, Марија Петровић и Марина Миланков направили су колаче за Геронтолошки центар. Јелена Рогуља, наша чланица је приложила фотографије уз коментар: "Колачи су испали супер и дивно смо се провели! Сјајан тимски рад и велико хвала нашем домару Милошу на помоћи!" Јована Јоцић,координатор Парламента додала је:"Толико вредних руку данас! Парламент је: посвећеност, предузетништво, пријатељство! ПОНОС!"

 

 

ЧЕТВРТА (ОТВОРЕНА) СЕДНИЦА УЧЕНИЧКОГ ПАРЛАМЕНТА ШКОЛСКА 2016./2017.

8.12.2016. СУТЕРЕН ГИМНАЗИЈЕ

1.  Угостили смо чланове У.П.-а Карловачке гимназије.

2.  Спровели смо обуку о првој помоћи у сарадњи са Црвеним Крстом.

3.  Покренули смо акцију прикупљања новца за помоћ Бојани Цоровић

 

 

 

УЧЕНИЧКИ ПАРЛАМЕНТ И ВИ У АКЦИЈИ - ПРИКУПЉАЊЕ ПАПИРА ЗА РЕЦИКЛАЖУ! ОДЛОЖИТЕ У СУТЕРЕН ! ЧЕКА НАС САДНИЦА ДРВЕТА ЗА КОЛИЧИНУ ОД 60кг  :)   

 

 

Били смо на размени у Словенији - Посета Ученичког парламента Гимназији Францета Прешерна у Крању

Из Гимназије "Францeта Прешерна" у Крању стигао је записник са заједничке седнице одржане у Градској библиотеци у Крању. Ово је трећа,по реду, седница у школској 2016/17. години и уједно трећа заједничка седница Ученичких парламената проистекла из сарадње започете новембра 2015. године, када смо позвани као Парламент у посету. Развили смо дивно пријатељство и многи ученици су се повезали боравећи у гостима код ученика ове Гимназије. Очекујемо с радошћу наше пријатеље у марту 2017. године.

Јована Јоцић,координатор Ученичког парламента Гимназије "Светозар Марковић"

 

ИМПРЕСИЈЕ ИЗ СЛОВЕНИЈЕ

Првог дана нашег боравка у Словенији ишли смо у обилазак Пирана и Порторожа,  два приморска места на око сат и по вожње од Крања. Прво смо обишли Порторож, један од најзначајних туристичких центара у Словенији. Мада нисмо ишли за време летње сезоне када да се ово место налази у пуном сјају, то није ни мало утицало на лепоту његове дуге пешчане плаже и мирисног мора. Време проведено овде било предвиђено за слободне активности, па смо та два сата највише провели управо уз само море, шетајући уз плажу, сликајући се, и на крају смо се сви опустили у кафићима уз плажу испробавајући локалне специјалитете, који су нас одушевили. Доласком у Пиран приметили смо да је то много веће место у односу на Порторож  и да је препуно тргова, цркава и палата, које су све посебне на свој начин. Неке од њих, као што су Тартинијев трг и црква Св. Јураја, смо имали прилике да видимо. За разлику од Порторожа, Пиран има камениту и због тога тешко доступну плажу, али га то не чини мање атрактивним . Што се тиче овог места највише нас је фасцинирао један од видиковаца на зидинама старог утврђења, са којег смо имали величанствен поглед на море које се стапало са небом и чинило се као бесконачно. Такође, безброј малих уличица које све воде до главог трга су нам се свима чиниле веома интересантне за истраживање, међутим овај пут нисмо имали довољно времена за све то, али нам то преостаје као један од многобројних разлога да се поново вратимо.

 Јована Вукчевић и Милица Станкић

 

Следећи  дан насег пропутовања био је резервисан за средњовековни град Скофја Локу. Поред занимљиве сетње по самом центру овог места надахнутог културом и историјом, посетили смо и музеј који нам је омогуцио да стекнемо увид у то како су некадасњи становници овог места зивели. Открили смо да је у Скофја Локи написан први спис на словенацком језику, Бризински споменици. Мост и архитектура овог места остављају бајковит утисак и драго нам сто смо могли да се упознамо са историјом васе дрзаве.

Тамара Зарић

 

 

Последњег дана нашег незаборавног дружења, провели смо у обиласку Крања. Крањ је веома живописан град који лежи на стени између планинских река Саве и Кокре. Стари Крањ је због својих знаменитости данас заштићен као споменик културе. Љубитељи природе могу уживати у истој у самом центру нашега Крања. Сви смо били одушевљени лепотом самог Крања, јер су у њему налазе културни и историјски споменици, а истовремено град све више поприма изглед савремених Европских градова. У том граду своје последње године живота провео је и највећи словеначки песник Франц Прешерн, чије име и носи средња школа у којој смо уживали 4 дана. Обишли смо и спомен-парк где је песник сахрањен. Посетили смо и њхову градску библиотеку која нас је, због своје савремености, оставила без даха. У Крању нам је било прелепо, остаће нам заувек у сећању као град у којем смо стекли нова пријатељства и радујемо се у било које доба повратку у исти. А док се то не деси, жељно ишчекујемо да наши пријатељи дођу у Нови Сад.

 

Маша Масловарић

 

 

                       

         

 Извештај са скупштине у Словенији

DIJAŠKA SKUPNOST GFP

DATUM SESTANKA: 18.11.2016

DNEVNI RED:

-          Skupno zasedanje dijaške skupnosti GFP in dijaškega parlamenta gimnazije Svetozar Marković iz Novega sada.

-          Skupna tema; Reševanje planeta, Recikliranje in projekti šol ter morebitno sodelovanje tudi na tem področju

POROČILO:

-          Dne 18.11.2016 smo v kranjski knjižnici izvedli skupno zasedanje obeh dijaških skupnosti, Đaćki parlament naših prijateljev iz Gimnazije Svetozar Marković iz Novega sada in dijaške skupnosti Gimnazije Franceta Prešerna. Letošnja tema se je nanašala na varovanje planeta in reševanje planeta, preko recikliranja in projektov, ki bi mladim približali skrb za stalno reciklažo in s tem manjši pritisk na resurse in na okolje. Našo šolo je zastopalo več dijakov, ki so predstavili vse projekte, ki se nanašajo na okolje in jih izvaja naša šola. Projekti, ki podpirajo reševanje omenjene problematike vodi mentorica Vesna Arh, prof. Vse projekte so predstavili dijaki – Dora Markun, Ajda Lenardič, Patricija Akalovič, Matic.

 

-          KRATKA PREDSTAVITEV PROJEKTOV NA ŠOLI – temo je predstavil Mentor dijaške skupnosti GFP Blaž Mršić.

-          Dijaki so predstavili:

-          2. OSNOVNA PREDSTAVITEV PROJEKTA POZOR(!)NI ZA OKOLJE (Ajda lenardič, Dora Markun) FB: https://sl-si.facebook.com/pozorni.za.okolje/ , spletna stran projekta: http://www.pozornizaokolje.si/

-          3. POZORN(!)I za OKOLJE na GFP(Patricija Akalović, Matic Katrašnik) Ločevanje odpadkov - poslikajte koše, EKOkotiček, zbiranje tonerjev, zbiranje baterij, žarnic, zbiranje ostale e-opreme, zbiranje odpadnih telefonov, obisk e- transformerja.

-          4. HUMANITARNE AKCIJE (Klara Slatnar, Danaja Kosmač), zbiranje zamaškov za Luko, prej pa še za veliko ljudi),

-          5. OSTALE AKCIJE (Nik Čadež, Maj Peterka, Žan Marko Hočevar, Horvat Nika), Zbiranje papirja in tekstila, količina odpadkov in odpadnega materiala in reciklaža, ki jo opravljajo hišnik in čistilke.

-          6. EKOOBLJUBA, FILMČEK in EKOpesem GFP (Petra Arh, Uroš Nović)
 -filmček (predstavitev dela v projektu na  GFP - najdete na speltni strani  in FB Pozorni za okolje
 http://www.pozornizaokolje.si/  https://sl-si.facebook.com/pozorni.za.okolje/ )

-      Dijaki gimnazije Svetozarja Markovića so prav tako predstavili svoje projekte, ki so podobni našim (zbiralne akcije, zbiranje zamaškov), vendar je na državni ravni RS Srbije teh okoljevarstvenih projektov manj, zato želijo našega sodelovanja, da bi razširili svoje delovanje in bi se učili od nas.

 

Ми у словеначким новинама

 

 

Погледајте фото-албум из угла наших пријатеља, који је направио Аљаз Плахута.

https://myalbum.com/album/cxyutypEAQTs


ДРУГА СЕДНИЦА УЧЕНИЧКОГ ПАРЛАМЕНТА ШКОЛСКА 2016./2017.

13.10.2016. СУТЕРЕН ГИМНАЗИЈЕ

 

Угостили смо:

Секретара школе Јелену Гостојић Пајовић

Представника рачуноводства Јасну Јоксимовић

Професора  Александра Крстића

 

 

 


ПРВА СЕДНИЦА УЧЕНИЧКОГ ПАРЛАМЕНТА ШКОЛСКА 2016./2017.

22.9.2016. СУТЕРЕН ГИМНАЗИЈЕ

 

На првој седници парламента изабрали смо председника ( Лука Радосављевић ) и одредили остале позиције у парламенту (заменик,записничар,кординатори...). Седници је присуствовала директорка школе.

 

 

  godishnji-izveshtaj-rada-parlamenta-za-shkolsku-2015-16.doc (1.58 MB)


АКТИВНОСТИ УЧЕНИЧКОГ ПАРЛАМЕНТА У ШКОЛСКОЈ 2015/2016. ГОДИНИСарадња са Гимнaзијом Францета Прешерна

 

Од 17. 11. до 20.11.2015. године професори и ученици наше гимназије били су у посети Гимназији Францета Прешерна у Крању. Циљ овог путовања био је да се професори упознају са начином рада једне словеначке гимназије и увиде позитивне стране које би могли да примене у настави, као и да ученици, који су се истакли радом у Ученичком Парламенту, сазнају како изгледа живот гимназијалца у ЕУ и који су то проблеми и питања о којима се расправља на њиховим седницама УП. Осим наставе и међународне седнице Ученичких парламената којој су присуствовали, наши професори и ученици обишли су и Љубљану, Блед, Планицу и наравно Крањ.

Сада већ пријатеље из Крања очекујемо у марту, надамо се да ћемо их угостити као што су и они нас и очекујемо дугу сарадњу наших гимназија...


                                                                                                            Игор Радујко, IV4 

АКТИВНОСТИ УЧЕНИЧКОГ ПАРЛАМЕНТА У ШКОЛСКОЈ 2014/2015. ГОДИНИИзвештај са трибине поводом недеље безбедности младих

 

На самом почетку обратио нам се градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, увео нас у причу кратким говором и најавио шта ћемо слушати у наставку трибине. Након градоначелника, реч је добила представница полицијске управе у Новом Саду, која је говорила на тему „Безбедно детињство- развој безбедне културе младих“. Главни полицијски инспектор у Новом Саду говорио је о трговини људима. Добили смо одговоре на питања:  „Шта је трговина људима?“, „Какве су казне за трговце људима?“, „Зашто се трговина људима и проституција често поистовећују?“ итд.  О НУС (неексплодираним убојним средствима) говорио нам је представник Управе за ванредне ситуације у Новом Саду. Чули смо шта треба да урадимо када нађемо НУС, како да поступимо, коме да се обратимо... О насиљу на интернету говорила нам је Биљана Кикић Грујиц. У веома занимљивом предавању нам је скренула пажњу на облике насиља на интернету, коме можемо да се обратимо ако будемо мета итд. О безбедности у саобраћају чули смо од представника Центра за превенцију безбедности саобраћаја. Приказали су нам разне снимке удеса, неки од учесника пробали су тзв. пијане наочаре које симулирају стање алкохолисаности. Реч су добили и представници парламената три школе из Новог Сада који су причали о искуствима о безбедности из њихових школа.


Трибина је одржана 2. априла 2015. године и трајала је 3 сата, а из наше школе су присуствовали:


 Кристина Лекић, Александар Копривица и Лав Бока 

- РЕЦИКЛАЖОМ ДО СПОРТСКИХ РЕКВИЗИТА

У склопу акције "НЕ БАЦАЈ РЕЦИКЛИРАЈ" подржанe од стране НИС-а  и града НОВОГ САДА, чланови удружења грађана "КОМШИЈА", предали су контејнер за прикупљање АЛУ конзерви ученицима новосадске гимназије "СВЕТОЗАР МАРКОВИЋ".

Околина школе ће бити чистија, а ученици ће од прикупљених средстава набављати спортске реквизите. Циљ акције је стицање еколошких навика код младих.

Да подсетимо: 

УГ "КОМШИЈА" десет година брине о деци и природи. Грађани, али и правна лица могу да предају на рециклажу електронски, електрични, сијалични и остали рециклабилни отпад удружењу грађана "Комшија". Довољан је позив на тел. 064/310 13 15 и наши активисти долазе на кућну адресу граћана и правних лица где бесплатно преузимају све врсте рециклабилног отпада. 

Правним лицима издајeмo одговарајућу документацију о пријему (ПРАВНА ЛИЦА СУ У ЗАКОНСКОЈ ОБАВЕЗИ ДА ЕЛЕКТРИЧНИ, ЕЛЕКТРОНСKИ И СИЈАЛИЧНИ ОТПАД ПРЕДАЈУ ОВЛАШЋЕНОМ САКУПЉАЧУ).

 

 

- Национална стратегија за младе НСМ - јавна расправа

Јавна расправа поводом представљања предлога националне стратегије за младе 2015-2025 одржана је 17.11.2014. у Новом Саду у трајању од 2ч укључујући коментаре учесника и дискусију. Присуствовали су Теодора Релота III-7, Милана Галин III-7 и Лазар Срдић III-9 заједно са професорком психологије Јованом Јоцић.

 

- ПОСЕТА ГИМНАЗИЈАЛАЦА 3. БИЗНИС ФОРУМУ 29.10.2014.

У среду 29.октобра 2014. године, одржан је трећи дан III Бизнис Форума. Наши ученици су га посетили и присуствовали панелима: Развој друштва знања, Млади лидер, Нове технологије итд. Заједно са ученицима форуму су присуствовале директорица Гимназије „Светозар Марковић“ Татјана Вукадиновић и школски психолог Јована Јоцић.

Иван Хладни III9

  

- ДАН КРЕАТИВНОСТИ - 8.11.2014.

У оквиру Дана креативности УП је организовао поделу мотивационих порука за ученике школе.

Машта је битнија од интелигенције.

Живот није чекање да олуја прође, већ да научиш да плешеш на киши.

Насмеј се то ти је најбоља шминка.

Немој слушати да не можеш. Можеш!

Победа је најслађа када већ окусите пораз.

Ако не ми, ко? Ако не сада, када?

Загрли особу која је иза тебе.

Циљај високо или иди кући.

Можеш да живиш сто година, а да не проживиш ни минут.

Устани и запевај своју омиљену песму.

Дозволи себи да ти вера буде већа од страха.

Добре ствари дођу у добро време.

Вук не губи своје снове због мишљења једне овце.

Никада није касно да поставиш нови циљ или сањаш нови сан.

Пољуби особу која седи поред тебе. 

Шта год да радиш, ради то свим срцем.

Падни седам пута, остани осам.

Веруј у себе!

Будућност зависи од тога шта радимо у садашњости zavisi.

Свако од нас поседује неку тајну супер моћ – ослободи нинџу у себи.

Ради напорно. Не остављај ниједан камен непреврнут. 

Не одустај од ствари због којих се смејеш.

Насмеј особу поред себе.

Ако не градиш свој сан, други ће те запослити да радиш њихов. 

           

 

 

 

 

 

Ученички парламент наше Гимназије обележио је ДАН СРЕДЊОШКОЛАЦА придруживањем манифестацији на градском тргу 17.11.2014. у организацији Уније средњошколаца Новог Сада

  

Пријем представника Ученичког парламента Гимназије „Светозар Марковић“

код градоначелника Новог Сада

 

Градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић, начелник Полицијске управе Нови Сад, Стеван Крстић и начелник Одељења за малолетничку делинквенцију, Ненад Ердељан, одржали су састанак са представницима Ученичких Парламената основних и средњих школа са територије града Новог Сада. На састанку, градоначелник и представници Полицијске управе у Новом Саду разговарали су са ученицима о њиховој безбедности у и око школа, као и о њиховом личном утиску о томе колико се они осећају безбедно у свом свакодневном окружењу. 

"Од изузетне важности за Град је да се чује глас деце, и то како они доживљавају питање безбедности у школи. Мислим да су ученици новосадских школа права адреса да откријемо које су то проблематичне теме са којима се они сусрећу, а њихова помоћ нам је драгоцена по том питању. Ученици су прва инстанца од које крећемо, а касније ћемо у целу тематику укључити родитеље, наставнике, као и директоре школа. Дијалог који смо данас имали веома је важан како бисмо дефинисали идеје и смернице за следећи састанак који ће уследити након пролећног распуста"– рекао је градоначелник и додао да су Град, Полиција, али и ђаци свих школа на територији града у овом случају партнери.
Састанку су присуствовали представници УП 38 основних и 16 средњих школа са територије Новог Сада. Сваки представник је имао прилику да појединачно представи своју школу, изнесе личне импресије о безбедности, сугестије како је унапредити и примедбе.

Представници Полицијске управе саслушали су излагања ученика и том приликом нагласили да је Полиција увек на располагању школарцима, да ће ускоро Нови Сад добити нове полицајце који су тренутно на обуци у Сремској Каменици, али и да ће припадници полиције посебно обратити пажњу на све аспекте безбедности ђака у школи и у њеној непосредној околини.

На састанку је договорено да председници УП на следећој седници у својим школама разговарају са својим вршњацима на тему насиља, пренесу им своје импресије са данашњег скупа, а све то како би се дефинисале смернице за наредни састанак са представницима Града који ће бити уприличен након пролећног распуста.

Сматрамо да је овај састанак био веома успешан, да такав вид отвореног разговара треба да се настави и да о насиљу не треба ћутати. 

Као представнице наше школе, на састанку смо изнеле да се осећамо веома безбедно у нашој школи, да имамо обезбеђење, али не и школског полицајца и да за ове две године нашег школовања никада није дошло до неког инцидента. 

Теодора Месарош II-5 и Регина Хајнал II-1

 

Нови Сад, 11. март 2014. г.