РАДОВИ НАШИХ УЧЕНИКА ПРЕДСТАВЉАЈУ СРБИЈУ НА ИНТЕРНАЦИОНАЛНОМ ТАКМИЧЕЊУ ИЗ СТАТИСТИЧКЕ ПИСМЕНОСТИ -The International Statistical Literacy Poster Competition 2016-2017

Први пут ове године, Република Србија ће имати своје представнике на Међународној смотри најбољих ученичких радова из области статистике. Такмичење се одржава под покровитељством Међународног удружења статистичара са циљем промовисања широких могућности примене статистике у различитим областима.

Радови наших ученика, у две категорије-старијој и млађој, након што су прошли националну селекцију, одабрани су да представљају нашу земљу на овом престижном такмичењу.

Задатак овогодишњег конкурса био је приказивање теме из националне историје  путем статистичких показатеља и њихову презентацију путем плаката, по задатим критеријумима.

Тема рада ученика  другог разреда Милице Митровић, Александра Дрљана и Мине Поповић, била је „Образовање у Србији између два светска рата (у оквиру Краљевине Југославије)“,а ученици трећег разреда Дајана Стегић, Лука Ромић и Филип Крнетић обрађивали су тему „Српски манастири-симболи традиције, духовности и трајања српског народа“.

Ментори овог захтевног пројекта који је подразумевао интеграцију математике, историје, информатике и енглеског језика, биле су професорке математике Сандра Томашевић (старијој групи ученика) и Љубица Дејановић (млађој групи ученика), а обема групама, са аспекта историјског истраживања, менторка је била   професорка историје Александра Поповић.

Након вишенедељног истраживачког рада, прикупљања, селекције, обраде и одабира најрепрезентативнијих статистичких показатеља, приступило се финалној изради плаката и превођењу на енглески језик, у чему је стручну помоћ ученицима старије групе  пружила и професорка енглеског језика Данка Вучковић.

Ученици су своје радове представили и на манифестацији Математички подијум младих, одржаној априла ове године у згради Ректората у Новом Саду, као и у свечаној сали Гимназије, где су се са резултатима њиховог рада упознали остали ученици, професори и родитељи.

 Радови наших ученика  биће  представљени у јулу 2017. године у Мароку, где се одржава 61. Светски статистички конгрес, а том приликом биће објављени и резултати конкурса.