Први камп пријатељства-Печуј

Камп пријатељства у Печују

27.06-03.07.2017.

 


Нашој Гимназији је упућен допис из Градске управе за образовање Града Новог Сада да учествујемо на сусрету под називом: 


ПРВИ МЕЂУНАРОДНИ СРЕДЊОШКОЛСКИ КАМП ПРИЈАТЕЉСТВА У ПЕЧУЈУ од 27.јуна до 3. јула 2017. 


Градоначелнику Новог сада достављен је позив  од градоначелника града Печуја, Пава Жолта да 2 ученика у пратњи ментора узму учешће у међународном кампу у организацији града Печуја као града побратима града Новог Сада.

Будући да су тематика сусрета и предвиђене активности обухватали посету градском парламенту и дебате школских парламената у том простору, наша Гимназија је делегирала ученике ангажоване у таквим активностима који су пружили допринос нашем ученичком парламенту.

Сусрет је омогућио размену и упознавање 12 градова који су имали прилику да сазнају да како школе и ученичке институтције у њиховим градовима функционишу. Такође, камп је послужио за отварање нових пројеката на пољу интеркултуралности.

Ментори су имали улогу пратилаца и супервизора, тако да је њихова улога била у непосредној подршци својим делегатима, као и брига за безбедност и придржавање правилима кампа. 

Ученици који су учествовали су: Александра Вељовић и Андреј Бојко. Будући да смо Гимназија у којој се настава одвија и на мађарском наставном језику, Андреј је одабран као представник мађарске националне заједнице међу успешним ученицима и члановима парламента. 

Домаћини су сносили трошкове организације, а путни трошкови ишли су на рачун учесника.


Јована Јоцић

Помоћник директора за наставу и координатор Ученичког парламента

     

 

Пре него што смо стигли у Печуј, знали смо да нас чекају бројне лепе активности са вршњацима из других земаља ,али испоставило се да је целокупно искуство било изван свачијих очекивања.

Првог дана кампа сазнали смо са ким ћемо делити собе: са Давидом и Луцијом, вршњацима из Осијека (Хрватске).  Међу нама је такође било кампера из Бугарске, Румуније, Француске, Кине, Америке, Белгије, Финске, Пољске, Чешке, као и неколико кампера из самог града, Печуја, који су били задужени да нам буду водичи.

Из дана у дан смо имали разне активности, углавном од јутра до касног поподнева. Другог дана кампа отишли смо у обилазак Печуја, а након тога и у зоолошки врт . Трећег дана смо били позвани у градсу кућу.  Презентацијом смо представљали, не само нашу школу, него и наш град и државу. Након тога уследила је дебата о актуелним темама која се тичу парламента и грађанске свести.

Четвртог дана смо ишли у Национални Парк Орфу и Орфу Аквапарк.  Пробали смо мађарске домаће специјалитете. Чини ми се да смо се баш тамо најбоље упознали.  Петог дана обишли смо познату фабрику порцулана- „Жолнаи“. Имали смо прилику да видимо и депатман за производњу рукавица, где су нас упознали и са самим процесом производње луксузних рукавица.

Целокупно искуство обележио је одлазак у „Mecsextrem“ шумски авантуристички парк, са бројним полигонима, препрекама и жичарама распоређеним по нивоима тако да свако може да се прилагоди. Многи од нас су мислили да нам полигони и неће представљати толики изазов, али смо се преварили. Иако нас је прелажење добро изморило, држали смо се заједно, помагали и бодрили једни друге.

Последња три вечери кампа у граду се одржавао јубиларни „Фестивал светлости“. Све зграде су биле осветљене и украшене пројекцијама уметничких дела младих нада, а  на више места у околини центра су се одржавали концерти, говори и представе  који су још више оживели овај догађај. Наравно, ништа од овога не би било ни близу толико занимљиво да није било наше екипе, наших вршњака. На наше изненађење, везали смо се за једни друге више него што смо мислили да ће уопште и бити могуће. Сада чак и планирамо наш  следећи сусрет, једног дана, у некој другој држави.

 Ово заиста јесте био камп пријатељства, и то једног које ће се заувек памтити. Андреј Бојко и ја смо захвални школи на оваквом искуству и надамо се да ћемо у будућности имати још прилика да искусимо овако нешто.

 

Александра Вељовић, 3-6

Гимназија „Светозар Марковић“, Нови Сад