Историја и географија

Председник Стручног већа: Данијела Јокић

Чланови Стручног већа:

 1. Сања Глуховић-Васић
 2. Ирена Миодраговић
 3. Лидија Лалевић
 4. Катарина Врећа
 5. Александра Поповић
 6. Драгица Илић Николић
 7. Мирјана Рончевић
 8. Моника Варга
 9. Данијела Јокић
 10. Љубиша Новаковић

 

ПРЕДМЕТ ГЕОГРАФИЈА- АКТИВНОСТИ У ШКОЛСКОЈ 2017/2018. 

ПОСЕТА МЕТЕОРОЛОШКОЈ СТАНИЦИ - УЧЕНИЦИ II6, II8 И II9 И ПРОФЕСОРКА МИРЈАНА РОНЧЕВИЋ

 poseta_meteoroloskoj_stanici_-_prof._mirjana_roncevic.pdf

 

 

ПРЕДМЕТ ИСТОРИЈА - АКТИВНОСТИ У ШКОЛСКОЈ 2011/2012. ГОДИНЕ

Ученици Гимназије „Светозар Марковић“ учествовали су у традиционалном квизу средњих школа Војводине „Колико се познајемо“ који је одржан током априла и маја 2011. године. Екипа наше школе коју су чинили Санда Тодоровић, Јелена Кнежевић, Ана Ристовић (3/4) и Неда Брашанац (3/6) пласирала се у финале и освојила  треће место у конкуренцији 32 школе из целе Покрајине. Овај високи пласман обезбедио је и богате награде за школу и такмичаре. У договору са професорицом историје која је припремала такмичаре Александром Поповић, новац који је школи припао утрошен је тако што је организовано наградно путовање за такмичаре и навијаче који су редовно бодрили нашу екипу током такмичења.

Излет је организован у октобру 2012. године за око педесет ученика, а дестинација је била Београд-обилазак Дворског комплекса који чине Стари и Бели двор. Обилазак је био уз пратњу стручног водича, ученици су имали прилику и да се поздраве и сликају са престолонаследником Александром Карађорђевићем и његовом супругом Катарином.

У Гимназији се сваке године током јануара и фебруара организују различите активности којима се обележава међународни Дан сећања на жртве Холокауста. С обзиром да је Дан сећања  27.01. када је и наша школска слава, овој теми се пажња посвећује на наставним и ваннаставним активностима током више недеља. Израдом паноа и предавањем професора историје о Рацији, постављањем изложбе у кабинету за историју о Холокаусту и упознавањем ученика на часовима историје о узроцима антисемитизма,  току и стравичним последицама Холокауста, скреће се пажња ученика на ову тему и дају одговори на многа њихова питања.

Да би ученици могли боље да сагледају трагику тих догађаја и времена, у Гимназији је 1.02. наш гост био др Теодор Ковач, који је преживео ужасе Холокауста и који је желео ученицима да пренесе своје искуство.

Госта је поздравила и представила Александра Поповић, професор историје. Ученици су присуствовали  својеврсном часу историје и преживљавања у трагичним временима,  са великом пажњом су пратили излагање, постављали питања и показали велико поштовање према човеку који је имао снаге да о трагедији своје породице и народа прича отворено, желећи да млади људи из те приче извуку поуку. Предавање др Ковача у Свечаној сали Гимназије

На градском такмичењу из историје одржаном 17.03.2012. године ученици         наше   школе постигли су изузетан резултат и као школа смо остварили најбољи пласман на нивоу града.

 

             Пласман на окружно такмичење које ће се одржати 22.04. остварили су:

 • Николета  Сендерак   2/4
 • Растко Вериш 2/2
 • Ненад Зорић  2/5
 • Бојана Самарџић 2/3
 • Мина Степанчев 2/3
 • Сара Ђурица 2/3
 • Борис Јарминац 4/3

      Ученике је припремала Александра Поповић, проф. историје

 

 • Александар Ивковић  1/3
 •  Јованка Илић 3/5

       Ментор је била Драгица Илић, проф. историје

 

 • Душан Марић    3/4
 • Јован Јањатовић  3/4
 • Ђорђе Несторовић  1/5

    Ментор овим ученицима  била је – Сања Глуховић Васић, проф. Историје

 

Поводом Дана школе који је обележен 23.03. врата наше школе била су отворена за ученике основних школа који завршавају осми разред и размишљају у коју средњу школу да се упишу. Они су имали прилику да се упознају са нашим професорима, учениицима, да обиђу кабинете и осете атмосферу која влада у нашој школи. И овог пута гости су се задржали у кабинетима за историју и географију где су имали прилику да обиђу постављене изложбе и да са ученицима наше школе решавају асоцијације и тиме покажу знање из историје. Верујемо да су се сви добро осећали и да је многима ова посета помогла да се учврсте у одлуци да од јесени постану ђаци Гимназије „Светозар Марковић“.