Визија школе

 

Општа гимназија у старом делу Новог Сада у којој се настава одвија двојезично – на српском и на мађарском језику. По основној замисли - образовна установа у којој се развија темељна општа култура – оно што се традиционално сматрало античким и ренесансним идеалом образованости, а то је свестраност и хармоничност у духовном и телесном развоју. Наш ученик спреман је, по завршетку школе, да упише било коју од бројних студијских група, почев од медицине, права, германистике преко теоријске физике до историје уметности и архитектуре. За оне радознале ученике, заинтересоване за специфичне области науке, уметности, филозофије или спорта постоји могућност укључивања у неку од школских секција.

Добра сарадничка клима и колегијални односи стварају основ за тимски рад, договарање, усаглашавање и заједничко одлучивање. То нас оснажује као професионалце, чини нас лично задовољним, а изнад свега нашим ученицима пружа модел добре комуникације.

Култура суживота међу етничким заједницама које живе на нашим просторима, поштовање туђих обичаја и уважавање разлика неке су од основних вредности - постулата на којима почива сараднички однос ученика и наставника у нашој школи.

Школа треба да је место добрих подстицаја, изазова ученику да истражује и разоткрива своје скривене таленте и могућности, место подршке и разумевања професора и ученика, место доследности и истрајности у захтевима, а где је главно обележје педагошког рада стрпљење.

У свету у ком су многа надања изневерена, ми у школи морамо да верујемо да је знање врлина и да има моћ. Иако знамо да оно не доноси увек срећу, нити материјално изобиље, знамо да нам је неопходно јер нас води ка испуњењу смисла властитог постојања. Понекад нас на нашем животном путу управо знање о свету и људима око нас разочара, поколеба и донесе немир, али тада нас опет покреће искра радозналости да наставимо даље.

Видимо да идеал образованости у савременом свету не ретко остаје заборављен пред налетом голих интереса моћи и новца. А видели смо, не ретко, да борба за новац и моћ за собом оставља пустош, ништавило и очајање. Из тог пепела да би се поново рађали феникси морају да засветле идеали. Школа је она оаза у којој се идеали чувају и негују. Она међутим, не сме бити само неговатељица идеала. Школа мора да учи за живот у таквом суровом свету где се бије немилосрдна битка за моћ и новац.

Рад у школи открива нам скривене могућности и ученика и нас самих, он нам оснажује интелект и карактер, обликује естетичко око и морални назор. Школа је, у ствари, место на којем се води бескрајно дуга, стрпљива борба са несавршеностима људске природе.

 

Ми смо школа у којој се прожимају модерно и традиционално, космополитско и патриотско, у којој се развија свест о актуелним проблемима глобализације на нашим и другим просторима, о планетерним еколошким тешкоћама, о људским правима маргиналних социјалних група, о перспективама декодираног људског генома, школа у којој се ученици уче да изнад свега буду једни другима добри другови јесте место правих и истинских подстицаја у којима ће се млада људска бића постепено уз наш велики труд и стрпљив рад преображавати у образоване и хумане креаторе наше будућности.

 

Татјана Вукадиновић
директор Гимназије