Társiskolai kapcsolat a szegedi Eötvös József Egységes Gimnáziummal

2012 júniusában kezdeményezte a kapcsolatfelvételt velünk a szegedi Eötvös József Egységes Gimnázium. Ennek folyományaként 2012. szeptember 11-én a szegedi iskola vezetősége ellátogatott gimnáziumunkba. Ezzel az alkalommal bemutattuk nekik az iskolánkat, annak tevékenységi köreit. A bemutatkozást filmvetítéssel és iskolai körsétával kapcsoltuk egybe, amikor vendégeink a tantermekbe is betekinthettek. A találkozó keretében a két iskola vezetősége megbeszélést folytatott a további kapcsolatfenntartásról. A kerekasztal-beszélgetés végén egybehangzóan támogatta mindkét fél az együttműködés folytatását, amelynek létrejötte a Julianus Testvériskola Programban valósult meg.

AZ UTAZÁS PROGRAMJA, 2012. november 10.

6,30 indulás Újvidékről 10 körül érkezés a szegedi Eötvös József Egységes Gimnáziumba

Délelőtt a két iskola bemutatkozása, szakmai program és műhelymunka (kb. 2 óra)

13,00 közös ebéd

14-17,30 óráig délutáni közös városnézés

17,30 -19,00 óráig szabad program

19,30 visszaindulás Újvidékre

Az újvidéki Svetozar Marković Gimnázium tanárai és a tanulói 2012. november 10-én egynapos látogatást tettek a szegedi Eötvös József Egységes Gimnáziumban, ahová a résztvevő diákok harmincas csoportját a hosszútávú kapcsolatápítés céljának megfelelően több évfolyamról válogattuk. Az iskolát a következő pedagógusok képviselték: Vukadinović Tatjana igazgatónő, Nikoletić Zorica és Novaković Ljiljana igazgatóhelyettesek, Aranđanski-Rajkov Ljiljana pszichológus, Bajatović Dragana pedagógus, Kovács Smit Edit magyar nyelv és irodalom tanárnő, Perisity Gáspár Teréz pszichológia tanárnő, Zavargó Sárvári Beatrix angol szakos, Cikora Ágota némettanárnő, Dodony Anikó rajztanárnő, Lídia Lalević földrajz szakos és Muhi Béla fizikatanár.

• Dr. Gera Tibor, a szegedi Eötvös József Egységes Gimnázium igazgatója köszöntőjét követően, Vukadinović Tatjana igazgatónő ajándékot adott át a vendéglátó iskolának, majd az intézmények képviselői elvonultak aláírni az együttműködési szerződést.

• Ezzel párhuzamosan a rajzteremben négy szegedi és öt újvidéki tanuló levegőn száradó plasztelinből emblémákat készítettek, az ebédlőben pedig bemutató előadást tartott mindkét iskola.

• A bemutatkozást a Svetozar Marković Gimnázium diákjai kezdték. Lalošević Tijana a diákparlament elnöke, Francia Krisztina és Čekić Teodóra harmadik osztályos tanulók, valamint a második osztály diákjai, Francia Dóra és B. Varga Emese meséltek az iskola életéről, a tantárgyakról, a külföldi táborokról, csereprogramokról, versenyekről, utazásokról és a jótékonysági akciókról. Mihajlović Ana személyes élményeiről számolt be, Čekić Teodóra fordította magyar nyelvre a szerb nyelven elhangzottakat.

• A folytatásban a vendéglátó iskola diákjai magyar, szerb és angol nyelven mutatták be iskolájukat. Az újvidéki diákok számára érdekességnek számított, hogy ők nem tanulnak latint, pszichológiát, hittant, polgári nevelést, szociológiát vagy alkotmányi jogokat, de a hagyományos rendezvényeik felkeltették az újvidékiek figyelmét, mint a szalagavató bál, a diákfelavatás, a Mikulás-bál - melyet divatbemutató követ -, diáknap, diákbuli és az elsősegélyverseny.

• Ebéd előtt az iskola tornatermében ismerkedő játékokban vett részt minden tanuló. A nyelv nem volt akadály, hiszen a szegediek között is akadnak, akik tudtak szerbül, de az újvidékiek is szükség esetén fordítottak, ha már angol nyelven nem jött létre a kommunikáció.

• Ebéd után a helyiekkel közös kulturális programon vettünk részt. Először a Móra Ferenc Múzeumban megtekintették a Munkácsy-kiállítás csodás festményeit, majd a pravoszláv templomot. Ezután a Dóm történelmével ismerkedtek. A város központjában szabad programot kaptak a diákok, majd 19 óra körül az újvidékiek visszaindultak.

TALÁLKOZÓ ÉRTÉKELÉSE, AZ EGYÜTTMŰKÖDÉS FOLYTATÁSA SZEMPONTJÁBÓL:

1. Megtörtént az együttműködési megállapodás aláírása.

2. A találkozón szóbeli meghívást kapott a szegedi iskola 2013 márciusára, az újvidéki gimnázium fennállásának és működésének ötvenéves évfordulójára rendezendő ünnepségre.

3. Az iskolák diákjai kilenc emblémát készítettek, amelyekre az Eötvös József Egységes Gimnázium honlapján lehetett szavazni 2012. december 15-éig. A szavazás eredményeként Gyuráki László, az újvidéki Svetozar Markovic Gimnázium másodikos tanuló munkája lett az iskolák közös emblémája.

4. A találkozó lehetővé tette, hogy mintegy nyolcvan tanuló ismerkedjen meg egymással a két intézményből, s ezt az ismeretséget később meg is erősítse, és létrejöhessen a tanárok között is a személyes kapcsolatfelvétel, ami lényeges a további közös munka folytatásához.