29 iskola 35 csapata az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyén

KÖZLEMÉNY: 29 iskola 35 csapata az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyén

A jubileumi emlékévben a 75 éve Nobel-díjat nyert Szent-Györgyi Albert teljesítményét, egyéniségét állítja középpontba a Szegedi Tudományegyetem.

A SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyének különlegessége, hogy a Nobel-díjas tudós életművének tudománytörténeti feldolgozása mellett a kutató munkájához és a C-vitaminhoz kapcsolható tantárgyak – biológia, kémia, fizika – tanulmányi versenyének ötvözete.

Az SZTE a versenyfelhívást még a múlt tanév végén eljuttatta egyrészt a Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió (DKMT), valamint az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar (TTIK) bázisiskoláihoz. Ezzel szinte országos méretűvé és nemzetközivé növekedett e verseny. Nemcsak a DKMT-t alkotó dél-magyarországi megyék, és a vajdasági, Temes megyei középiskolák magyar diákjai jelentkeztek, hanem bekapcsolódtak az SZTE TTIK bázisiskolái – köztük például Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna és Somogy megyei intézmények – tanulói is.

Az SZTE fontosnak tartja, hogy minél több középiskolával és diákkal szoros munkakapcsolatban segítse a továbbtanulást. Épp ezért szerepelt az SZTE Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Verseny fölhívásában, hogy a 3 fős diákcsapat egy tagja 10. osztályos legyen. Az országos középiskolai tanulmányi versenyek szabályainak és gyakorlatának megfelelően itt is 10-dikesnek számítanak azok a diákok, akik a 10-dikes tananyagot tanulják 11-dikesként a 13 osztályos gimnáziumokban.

Az SZTE 2012. október 26-án rendezte meg Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyét, amelyen Magyarország hét, Románia egy megyéjéből, valamint a szerbiai Vajdaságból összesen 20 településről 29 iskola 35 csapata vett részt. A délelőtti számítógépes fordulóban legjobb eredményt elérő 6 csapat jutott a döntőbe, ahol szurkolók és az egyetem professzoraiból álló zsűri előtt mérték össze tudásukat. A résztvevők ötféle programon ismerkedhettek a szegedi egyetemmel – mindenki ajándékokat kapott. 

A kreatív feladat – Szent-Györgyi Albert Psalmus Humanus című műve alapján készített műalkotás – megoldásáért járó Különdíjat a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum csapata – Oláh Tamás, Püsök Csaba, Pintér Jenő, felkészítő tanáruk: Tóth Kinga – nyerte.

 

A döntőbe jutott VI., V. és IV. helyezett csapat is jutalmat kapott. A dobogós csapatok tagjai külön ösztöndíjjal is gazdagodtak. A III. helyezett a békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium csapata: Duma Lilla, Nyárfádi Gabriella, Szabados Márk felkészülését tanáruk, Kovács Miklós segítette. A verseny ezüstérmese, a II. helyezett a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium RMG Lándzsa nevű – Gál Béla tanár úr irányításával felkészülő – csapata: Fejes Roland, Maróti Gábor, Zsiros Ádám. A verseny I. helyezettje: a debreceni Tóth Árpád Gimnázium csapata, azaz Kolostyák Zsuzsanna, Árva Hédi, Kovács Dániel, felkészítő tanáruk: Gőz József. Az ösztöndíjjal együtt járó Cambridge-i utazás a fődíj, a ráadás: az iskola szaktanára a citrátkörről, vagyis a Szent-Györgyi – Krebs ciklusról előadást tarthat idén novemberben másodéves orvostanhallgatóknak a Szegedi Tudományegyetemen.

A Vajdaságból érkezett újvidéki és zentai csapatok jól szerepeltek, a rendkívül erős mezőnyben a középosztályban végeztek. Annak ellenére, hogy nem jutottak be a döntőbe, mindannyian nagyon hasznosnak és tanulságosnak tartják a versenyt, a felkészülés során sokat foglalkoztak a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert munkásságával és a molekuláris biológiával, amire a tanórákon nem kerülhetett volna sor. Nagyszerű élmény volt számukra ez a versenynap, és mély benyomást tett rájuk a Szegedi Tudományegyetem, az ott folyó oktatói és kutatói munka.

Az SZTE az elkövetkező években - a szervezők szándéka szerint - más tematikájú Szent-Györgyi tanulmányi versenyt is kiír középiskolások számára.

(Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny előkészületeiről, a versenynapról szóló részletes tudósítás – gazdag képgalériával, videós összefoglalóval – megtekinthető a Szegedi Tudományegyetem honlapján: http://www.u-szeged.hu/hirek/2012-oktober/debreceni-diadal-szent A versenynapról szóló filmes összefoglaló megtekinthető itt is: http://www.youtube.com/watch?v=I1hcTHuF4ls&feature=player_embedded )

Slika: