Versenyek

IV. Vajdasági Diák Menedzsment Bajnokság

 

Újvidék, 2011. jún. 4.

 

A GENIUS - a tehetséges diákokért mozgalom, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete és a Fókusz - tudománynépszerűsítő elektronikus folyóirat szerkesztősége 2011. június 4-én negyedik alkalommal rendezte meg a Vajdasági Diák Menedzsment Bajnokságot.

A hagyományos diákversenyt ezúttal is az újvidéki Svetozar Marković Gimnáziumban tartották meg a nagyszabású GENIUS konferencia keretében. A Menedzsment Bajnokságon vajdasági középiskolás diákok vehettek részt egyénileg, vagy párban. A verseny egy üzleti szimulációs játékra épült, ahol a tanulók egy képzeletbeli vállalat vezetőjének szerepét töltik be. Szakdolgozatot írtak és küldtek be a versenybizottságnak, és a legjobbak meghívást kaptak a szóbeli döntőre. Itt elektronikus prezentáció kíséretében bemutatták képzeletbeli vállalatuk üzleti (business) tervét, és válaszoltak a zsűri kérdéseire. Volt itt piacelemzés, üzleti elképzelés, rövid és hosszú távú üzleti célok megfogalmazása, marketing stratégia, szervezeti terv, működési terv, személyzeti terv, állapotmérleg, kockázatelemzés, SWOT elemzés, pénzügyi terv, beruházás, értékesítési terv, reklám stb. Az újvidéki megmérettetésen a diákok igen színvonalas, érdekes és ötletes üzleti tervekkel szerepeltek.

A Faragó Annamária, Srek Klaudia és mgr. Muhi B. Béla összetételű szakbizott­ságnak nehéz dolga volt, ugyanis a csapatok igen jól felkészültek és nagyszerűen teljesítettek.

Ezúttal a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola csapatai vitték el a babérokat. Bata Tímea és Kis Bicskei Rita kapta az első díjat a Sugarfree – egészségmegőrző vállalat üzleti tervével. Mentoruk Viakter Blanka. Két második díj született: Hajnal Dorottya és Szeszták Emese a JamDeluxe nevet viselő képzeletbeli vállalat business tervével (kizárólag természetes anyagokat tartalmazó lekvárok és ezzel kapcsolatos termékek gyártása), mentoruk Klosák Ágnes, illetve Szögi Henrietta és Bene Boglárka, akik a ProWhite nevű cégüket mutatták be (szájápolási termékek gyártása és forgalmazása), mentoruk Sanja Marković. Harmadik díjat is két csapat érdemelt ki: Bollók Bernadett és Sziráki Réka a Naplopó kft.-vel (napkollektorokat készítő vállalat), illetve Tandari Brigitta és Nagy Bernadett Sport és Szabadidőközpont című munkája. A mentor mindkét csapatnál Szügyi Valéria tanárnő volt.

Mindegyik résztvevő oklevélben, könyvjutalomban és ajándékban részesült. A GENIUS konferencia és a IV. Vajdasági Diák Menedzsment Bajnokság támogatói a következők voltak: Nemzeti Kulturális Alap, Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkársága, Tartományi Végrehajtó Tanács. Ajándékkönyvekről ezúttal is a Vajdasági Magyar Tankönyv Tanács gondoskodott.

Képes beszámoló tekinthető meg itt:

http://www.fokusz.info/index.php?cid=1277750475&sid=1929316285

 

Mgr. Muhi B. Béla főszervező beszámolója

1. kép              Csoportkép a versenyről

 

 

V. ALKOTMÁNY ÉS ÁLLAMPOLGÁRI JOGOK DIÁKVERSENY

 

Újvidék, 2011. ápr. 16.

A GENIUS – a tehetséges diákokért mozgalom keretében a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete és a Jövő Fiataljai - Magyar Ifjúsági Egyesület ötödik alkalommal szervezte meg a kétfordulós középiskolai diákversenyt alkotmány és állampolgári jogok témakörből. Az első fordulóban egy kutatási jellegű szakmunkát kellett beküldeni, majd a legsikeresebb diákok meghívást kaptak a szóbeli döntőre. Erre 2011. április 16-án került sor az újvidéki Svetozar Marković Gimnáziumban. Az idei döntőre négy iskolából tizenegy tanuló kapott meghívást. A szakmunkák igen színvonalasak voltak, némelyik harminc-negyven oldalas, a diákok sok jogi vonatkozású dokumentumra hivatkoztak, többen valódi kutatómunkát végeztek a környezetükben. A döntőn számítógépes prezentáció keretében adták elő a témáikat, és válaszoltak a szakbizottság kérdéseire. Az eredmények a következők:

1. díj (négy tanulónak): Bakos Bettina (a szakmunka címe: Lakosságvédelem a dohányfüst ellen), Pastyik Viola (Nyelvhasználat a kisebbségi jogok keretében), Szíjártó Krisztina (Ha a lét a tét... Az emberi méltósághoz való jog) és Pelle Valentina (Az elveszett közbiztonság nyomában). Valamennyien a topolyai Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Középiskola tanulói.

2. díj (négy tanulónak): Mátéffy Orsolya (Szólni szabad? Szólásszabadság) - a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium tanulója, Botka Csaba (A Keretegyezmény a nemzeti kisebbségek védelméről című nemzetközi egyezmény által biztosított egyes jogok megszegése napjainkban) – az óbecsei Közgazdasági-Kereskedelmi Középiskola tanulója, Kubányi Nikoletta (Valóban jó megoldás az új oktatási és nevelési törvény?) – a topolyai Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Középiskola tanulója, Vólenter Valentina (Az esélyegyenlőség) – a szabadkai Egészségügyi Középiskola tanulója.

3. díj (három tanulónak): Miljković Tamara (A fogyasztóvédelmi törvény átvilágítása fiatalkorúak szempontjából) - a topolyai Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Középiskola tanulója, Juhász Zoltán (A munkára teljesen vagy részben képtelen egyének joga) és Csabai Csaba (Terrorizmus) – mindketten a szabadkai Egészségügyi Középiskola tanulói.

A diákok teljesítményét a következő szakbizottság értékelte: Bozóki Antal magiszter, újvidéki ügyvéd, szakíró (a zsűri elnöke), Vukašinović Éva vajdasági ombudsman helyettes és Klenanc Miklós jogász, doktorandusz a Jövő Fiataljai - Magyar Ifjúsági Egyesület képviseletében.

Muhi Béla, a GENIUS elnöke, főszervező kihangsúlyozta a felkészítő tanárok áldásos munkáját, akiknek sikerült felkelteniük a fiatalok érdeklődését a társadalomtudományok iránt. A tehetségek felkutatása és felkarolása rendkívül fontos ebben a témakörben is, hiszen az értelmiségi utánpótlásról van szó. A topolyai diákokat Luhović Tímea, a szabadkaiakat Petrović Olga, illetve a zentai diákot Martonosi Bozsóki Margit és az óbecseit Palotás Ágota készítette fel.

A diákok és mentoraik is oklevélben, valamint értékes könyvjutalomban részesültek. A rendezvényt ajándékkönyvekkel és más nyomtatványokkal támogatta a Vajdasági Magyar Tankönyv Tanács, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a Tartományi Ombudsman iroda és a Szenttamási Emberi Jogi Központot.

            Képes beszámoló itt: http://www.fokusz.info/index.php?cid=1277750475&sid=1390115691

 

MUHI Béla főszervező beszámolója

 

Képmelléklet:

 

1.         Csoportkép